Värmande tisdagsmiddag! :)

Senaste gången jag var på "mässa mitt i veckan" var lite drygt tre månader sedan. Bara några dagar innan vi åkte iväg till Indien och det kändes skönt att gå dit igen. Vi var sju personer där som tillsammans stillade oss och fokuserade tankarna på Gud genom bön, bibelläsning och nattvard. I Indien levde jag i en annan närhet och kontinuerlig relation med Gud än vad jag gjort sedan jag kom hem. Tankarna har farit runt sen vi kom hem och mitt i allt som hänt har jag tappat bort det där naturliga umgänget med Gud. Därför var det skönt att komma till kyrkan igår, stanna upp inför Gud och påminnas om den styrka och kraft jag kan hämta hos honom, vilken frid bara Han kan ge. Efter mässan följde några vänner med hem till Simon på middag. Jag hade förberett ett hederligt bondbröd och Simon kokade underbart god linssoppa! Enkelt och gott och himla trevligt en vardagskväll i början veckan :)
 
Bondbröd 
6 dl vatten 
½ dl olja
25g jäst
2½ tsk salt 
16 dl vetemjöl special
 
Värm vattnet till 37 grader, tillsätt olja.
Smula jästen i en bunke & häll degvätskan över. Rör tills jästen löst upp sig. 
Tillsätt salt och det mesta av mjölet. 
Knåda för glatta livet tills degen är smidig.
Strö över lite mjöl och låt jäsa under duk i ungefär 60 minuter
 
När degen jäst färdigt tar du upp den på mjölat bakbord och formar den till två ovala bröd. 
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Skåra snett med en vass kniv.
Låt jäsa i ungefär 30 minuter.
Sätt ugnen på 275 grader.

Pensla bröden med kallt vatten.
Grädda på nedersta falsen i ungefär 10 minuter.
Sänk värmen till 225 grader och pensla bröden en gång till med kallt vatten.
Grädda en kvart till. 
 
Tips! För att brödet ska få en extra knaprig och god skorpa kan man ställa in ett eller flera små kärl med vatten i när brödet gräddas. Jag använde en söt ugnsfast hjärtform från IB Laursen som jag fick i studentpresent. 
 
Simons linssoppa
2 1/2 dl röda linser
2 rödlökar
1 vitlöksklyfta
Olja eller smör att steka i
1 burk krossade tomater, ca 400 g
8 dl grönsaksbuljong
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 gula paprikor
2 dl lätt crème fraiche 

Skala och hacka lök och vitlök. Fräs linser, lök och vitlök i smör eller olja i en gryta.
Häl i de krossade tomaterna, buljong, salt och peppar.
Låt koka 3-5 min under lock.
Skär paprikorna i bitar och lägg dem i soppan.
Rör ner crème fraiche och låt koka ytterligare 5 min.
 
Tips! Det bästa med den här soppan är att det inte finns några begränsingar för vad man kan ha i.
Länsa kylskåpet på morötter, paprika, majs eller något annat du har hemma.
Paprikorna kan också bytas ut mot andra grönsaker eller struntas i.
Billigt, enkelt och fantastiskt gott! 
 
 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

otroligtlysande.blogg.se

I April 2013 förlovade jag mig med Simon. I Augusti 2013 flyttade vi tillsammans till Örebro där jag läser Medie- och kommunukationsprogrammet. Det här är en tid i livet då jag reflekterar, lär mig, tar tid för mig och formar mitt liv och min framtid. Något man nog förvisso gör hela livet. Följ gärna mig, mina tankar, fotografier och andra kreativa projekt. :)

RSS 2.0